top of page
  • Cools Boomverzorging

Stormschade door jouw boom? Zo kan je het vermijden!

Bijgewerkt op: 23 mei 2022

Soms beginnen we ons pas de juiste vragen te stellen wanneer het eigenlijk al te laat is. Stormschade door bomen is daar een goed voorbeeld van, simpelweg omdat er vaak geen rekening wordt gehouden met de mogelijkheid van extreem weer en het effect dat dit kan hebben op de bomen in jouw omgeving. Omgevallen, ontwortelde, gebroken bomen kunnen heel wat problemen veroorzaken. In onfortuinlijke gevallen kan dit zelfs tot aanzienlijke schade aan jouw woning en/of andere eigendommen leiden.



Gevaarlijke bomen vormen niet enkel een risico voor jouw eigen bezittingen, maar ook voor die van anderen en daar ben jij uiteindelijk zelf het slachtoffer van. Stormschade veroorzaakt door omgevallen, ontwortelde of gebroken bomen kan namelijk onder de aansprakelijkheid van de eigenaar van de betreffende boom vallen. Daarvoor moet er wel aan verschillende voorwaarden voldaan worden, maar het is toch een situatie die je best vermijdt.

Je kan natuurlijk altijd even contact opnemen met Cools Boomverzorging voor informatie en advies. Om te beginnen zetten we hieronder enkele oplossingen voor het voorkomen van stormschade door toedoen van jouw bomen.


Preventief snoeien


Een van de meest voorkomende vormen van stormschade door een boom is schade die veroorzaakt wordt door takken die afbreken. Door jouw bomen regelmatig te laten snoeien, kan je dit risico grotendeels voorkomen en hou je je bomen en tuin netjes onderhouden.


Check op schimmels


Een andere, verraderlijke oorzaak van stormschade door bomen is de aanwezigheid van schimmels aan de binnenzijde van de bomen. Dit tast de stevigheid van de stam, de takken en de wortels aan zonder dat je het per se merkt buitenaf, wat leidt tot gevaar voor schade. Laat jouw bomen minstens een keer per jaar nakijken op schimmel door een professional.


Let op bij de verwijdering van andere bomen


Bomen die dicht bij elkaar worden geplant, hebben over het algemeen een minder brede worteling, onder meer omdat de bomen die om de betreffende boom heen staan en liggen zorgen voor aanvullende bescherming. Door de andere bomen te verwijderen, verliest de boom in kwestie echter die bescherming en ontstaat er een acuut risico op ontworteling en afbraak. Ook dit is een goede reden om een ervaren professional in te huren bij het verzorgen van jouw bomen.


Toch een omgevallen, ontwortelde of gebroken boom? Neem dan snel contact op met ons en we zorgen direct voor een veilige ontruiming!

37 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page